С И Н Д И К A Л Н А   О Р Г А Н И З А Ц И Ј А
EЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА

+387 65 002 003 (218)
sindikat@elektrobijeljina.com
×

Са заједничког састанка Синдикалног Одбора З.П. „РиТЕ Угљевик“, Синдикалног Одбора З.П. „РиТЕ Гацко“ и Синдикалног Одбора ЗДЕП „Електро-Бијељина“ одржан, дана 11.06.2020. године, у великој сали Управне зграде З.П. „РиТЕ Угљевик“, са почетком у 10:00 часова.

Присутни чланови Синдикалног Одбора ЕРС-а:

 1. Зоран Мићановић-Предсједник Синдикалног одбора ЕРС-а
 2. Слободан Остојић- Предсједник СУРЕРС-а
 3. Жељко Тепавчевић-Предсједник С.О. ЗП „РиТЕ Гацко“
 4. Милан Лукић-Предсједник С.О. ЗЕДП „Електро Бијељина“ Бијељина

Присутни чланови Синдикалне организације З.П. „РиТЕ Угљевик“:

Драган Бабић, Томислав Беновић, Давор Прелић, Далибор Зарић, Митар Томић, Велибор Манојловић, Боривоје Текић, Мирко Деспотовић, Перо Мирковић, Бобан Беновић, Ђојо Петричевић, Слободан Марковић, Душко Радовановић, Златко Спасојевић, Ђокица Томић, Божидар Деспотовић, Светлана Симић, Мира Максимовић.

Присутни чланови Синдикалне организације З.П. "РиТЕ Гацко":

Бобан Таушан, Михајло Лакетић, Милош Шолаја, Раде Радовић, Митар Гргур, Ранко Бјелогрлић, Миладин Достинић, Миленко Рончевић, Зоран Бјековић

Присутни чланови Синдикалне организације З.П. ЗЕДП „Електро-Бијељина“:

Владимир Перић, Милан Радић, Слободан Градинац, Драгиша Лукић

Записничар: Биљана Миловановић

 

Д Н Е В Н И   Р Е Д

 1. Колективни уговор ЕРС-а
 2. Актуелана дешавања и стање у Електропривреди Р.С.

Зоран Мићановић поздравља све присутне  и у име Директора и Управе Предузећа РиТЕ Угљевик.

 

 1. Колективни уговор Електропривреде Републике Српске

Зоран Мићановић:

Колективни Уговор ЕРС-а, како је кренула пандемија је покушан да се распакује. Допис у марту мјесецу, који је упутио  Матично Предузеће према свим зависним предузећима, значио је укидање свих наших надлежности које имамо по Колективном уговору. Остављен је само чисти коефицијент х (пута) цијена рада. Реаговали смо на ту причу. Нису одустали од тог изузетног доприноса. То је већ нарушено у Матичном Предузећу гдје је већ написан Правилник ЕРС-а као и у „Електрохерцеговини“, „ХЕТ“, „ХЕ на Дрини“, „ХЕ Бочац“. У „Електро-Бијељини“ нема Правилника а нису исплаћени за мјесец април. РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко нико није дирао.Требамо послати јасну поруку да је Колективни уговор наш закон, Устав. Ово ће бити окосница наше борбе јер су остали одбори под контролом Управа. Колективни уговор морамо добити поново и задржати у овом капацитету и то би била велика наша побједа.

Жељко Тепавчевић:

Колективни уговор је за нас Устав као и стање у Електропривреди. Проблем је положај 2 (двије) термоелектране у систему ЕРС-а. Два објекта која производе од 65%-70% ел.енергије стављене су негдје на маргине, на периферију свих дешавања, планова и стратегија развоја Електропривреде. Наше колеге по другим зависним предузећима нису имале капацитета и снаге да се одупру томе нападу од стране Матичног Предузећа, директном завлачењу руке у џеп радника. Рекао сам Директору да сам разочаран његовим потезима. Умјесто да 30.марта шаље дописе и пита колико нам треба новца да наградимо рудара, монтера, механичара, он је послао допис да нам узме и то што имамо. Колико год се ми трудили на тим састанцима да појединим људима из Управе, на челу са Генералним Директором, објаснимо шта је која ставка у Колективном уговору, они је упорно изврћу. Генерални Директор је рекао да је изузетан допринос незаконит. Колективни уговор може да да већа права него што даје закон. Констатовали смо да је нама увећање на минули стаж било 0,6% на годину дана. Одлуком Владе Р.С. од јуна мјесеца 2016. године ограничено је то на 0,3% до 25 година радног стажа, преко 25 год.радног стажа је 0,5%. Ако им смета тај назив „изузетан допринос“ хајде сада у овим преговорима да ми вратимо наша увећања по основу минулог стажа. Морамо  покушати пробудити свијест код сваког појединца и синдикалца у Електропривреди Републике Српске, јер је септембар мјесец близу. Они Колективни уговор не могу мијењати без нас.

Милан Лукић:

Успјели смо преговорима убиједити наше руководство у „Електро-Бијељини“  да исплати плату за март мјесец по свим ставкама из Колективног уговора. Чињеница је да је Управа трпила страшне притиске. „Електро-Бијељина“ је направила двије гешке. У априлској плати радни учинак је ислаћен више него што је требао бити исплаћен радницима, док изузетни допринос није исплаћен никако. Направили су велику пометњу. С.О. је преговарао са Управом али ни до данас они нису нашли сходно да то све исправе. Упутићемо званичан писмен захтјев нашој Управи а након тога ћемо се обратити за помоћ Синдикалном одбору ЕРС-а и Енергетике. Надам се да ће Управа „Електро Бијељине“ ту своју грешку исправити и да неће доћи до тога да морамо да их тужимо. Тражили смо од Управе да се радницима исплати награда за ризик којису носили приликом рада за вријеме ове епидемије.

Томислав Беновић:

Колективни уговор је Свето писмо. Тешко смо дошли до њега, не смијемо дозволити да га изгубимо. Боримо се за нашу дјецу. Нећемо дозволити да нам се Електропривреда приватизује.

Драган Бабић:

Хронологије догађаја се дешавају и све више смо у тежој ситуацији. Смањује се регрес, минули рад, бонови. У случају да се регрес не исплати до 30.06.2020.године, стати са радом као знак упозорења.

Божидар Деспотовић:

Главни и основни циљ је разбијање Синдиката ЕРС-а. Нарушавање Колективног уговора је пуцање у масу. Морамо га сачувати и одбранити.

Ђокица Томић:

Упутити Закључак Управи МХЕРС-а хоћемо ли продужење постојећег  или ћемо радити нови Колективни уговор.  Многе ствари нису у складу са европским конвенцијама. У последњих годину дана изгубили смо бенефицирани радни стаж.

Бобан Таушан:

Насупили су ђоном у вези са регресом и ово је пробни балон за све остало. Ми ако регрес не одбранимо, ми немамо шта више тражити са новим Колективним уговором и тражити нека права. Ако овдје не покажемо да смо јединствени, чврсти и спремни да изгубимо много више од регреса у тој борби, ми не знамо шта ће се десити. Медији су врло битни и организоване  тематске емисије, са учешћем већег броја људи, су најбоље да се људима што боље објасни шта се дешава.

Зоран Мићановић:

Захтјевамо да се у зависним предузећима у којима је расакован  Колективни угово, врати у своје оквире. Регрес уколико се не исплати до 30.06.2020.године идемо у штрајк упозорења РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко.  Нема пролонгирања. Тужићемо директоре зависних предузећа у колико не врате се у оквире Колективног уговора. Нећемо тужити Генералног Директора јер он никакву одговорност нема. Не телефонским сједницама Одбора синдиката ЕРС-а, донијели смо заједничку одлуку да ангажујемо адвокатску канцеларију Вицковић из Новог Сада која је учествовала са нама у изради Колективног уговора, постојећег. Главни акценат је да не дозвољавамо једнострано рушење Колективног уговора. Не прихватамо одлуку Колегија Директора да нема радничких спортских игара. То није надлежност ни Колегија, нити Управе, нити Генералног Директора ЕРС-а. То је надлежност Синдиката. Предлажемо Одбору синдиката ЕРС-а да усвоји Одлуку да се радничке спорске игре одрже.

Када се дозволи окупљање већег броја људи у затвореном простору, окупићемо све синдикалне одборе на једном мјесту и са тог скупа још једном послати поруку.

 

 1. Актуелно стање у Електропривреди Републике Српске

Слободан Остојић:

Желимо да чујете наше размишљање о стању у Електропривреди Р.С., ваше размишљање и вашу подршку. Шта је то што чека ЕРС.  Наша је процјена да је не чека ништа добро. Чека се моменат да се цијена ел.енергије изједначи са цијеном на тржишту. Електропривреда годинама чува социјални мир у Републици Српској. Синдикат неће дозволити да ни један радник у Електропривреди Р.С. буде технолошки вишак. Може само стимулативна отптремнина и то на принципу добровољности.  Колективни уговор можемо мијењати али само датум и потпис. То је најбоље рјешење. Први снадбијевач када уђе у Електропривреду Р.С. то је приватизација. Снадбјевачи ће бити поједини директори.

Зоран Мићановић:

Желим да информишем Одбор да се очекује позив од Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика како би га из прве руке информисали о дешавањима у Електропривреди Р.С. и како би затражили његову помоћ у рјешавању нагомиланих проблема који дестабилизују рад система. У мају мјесецу РиТЕ Угљевик произвело је 159,90 Gw сати ел.енергије, 42,6% на укупну мјесечну производњу. У мају мјесецу РиТЕ Угљевик и РиТЕ Гацко произвеле су 81% укупне количине ел.енергије у Републици Српској. Од почетка године двије термоелектране произвеле 1491,83 Gw сата што је 67,93% укупне производње ел.енергије у Електропривреди Р.С. На челу ЕРС-а је лобирање хидропотенцијала. Њих не интересују термоелектране. Исцрпљује се богатство из Гацка и Угљевика, задужује се Електропривреда, дистрибуције се растуриле и све ово води у приватизацију. Гашење ове двије термоелектране  губимо свјетло у Републици Српској.

Милан Лукић:

У дистрибуцијама је значајно умањен приход. Снадбијевање великих купаца прешло из дистрибуција у Матично Предузеће. Ишло се на то да домаћинствима струја буде јефтина да би се сачувао социјални мир, а да се то надокнади код великих потрошача. Сада су ти велики купци прешли у снадбијевање у Електропривреди, а дистрибуцијама, које су иначе биле у катастрофалном стању, су остала само домаћинства, гдје не може цијеном покрити трошкове. Са овом цијеном ел.енергије која је у домаћинствима ,сваки киловат сат, свака дистрибуција је у минусу. Појављују се европске банке које нуде огромна кредитна средства за задужење по изузетно повољним условима. Ми та новчана средства не можемо вратити. Тај кредит потписује Електропривреда и Република Српска. Види се шта је циљ иза свега тога. Додатно је смањен приход електродистрибуцијама тиме што је државна регулаторна агенција посљедњих пар година у пар наврата повећавала неке трошкове преноса, повећала дио ел.енергије који иде електропреносу. Наша регулаторна агенција је требала подићи дио ел.енергије који је повећан према електропреносу. На рачун дистрибутера је то смањено.

Жељко Тепавчевић:

Разочарани смо ставом Електропривреде Р.С. да су двије термоелектране трошак. По њиховим ријечима ми смо „сатрали“ Електропривреду. Велики проблем Матичног Предузећа је то што немају кадрове. Ово што раде и у дистрибутивним предузећима овакав начин реструктурирања, овакви лажирани финансијски извјештаји и констатнтно кредитно задуживање, овакав однос према термоелектранама, они убрзавају процес приватизације Електропривреде Р.С. Ми у име радника ова три предузећа и осталих радника Електропривреде никад ни по коју цијену им то нећемо дозволити.  Константно ћемо у медије  на разне начине информисати јавност Републике Српске о тим намјерама. Ако они немају те намјере онда нека нам то докажу на конкретним примјерима дистрибуција и производних предузећа. Нико не смије да нам каже да смо ми сатрали Електропривреду а правимо 70% и 80% укупне производње ел.енергије

 

Дана, 11.06.2020.године у просторијама велике сале З.П.“ РиТЕ Угљевик“ , одржан је заједнички састанак Синдикалног Одбора  З.П. „РиТЕ Угљевик“, Синдикалног Одбора „РиТЕ Гацко“ и Синдикалног Одбора „Електро-Бијељина“, усвојени су сљедећи:

З А К Љ У Ч Ц И:

 1. Захтјевамо под хитно нови Тарифни поступак на нивоу Електропривреде Републике Српске. Досадашњи Тарифни поступак исцрпљује произвођаче а посебно двије термоелектране и два рудника. Синдикат ЕРС-а предложиће нови концепт организације Електропривреде Републике Српске јер овакав начин не функционише.
 2. Тражимо од одговорних у Електропривреди Републике Српске и Републици Српској да нам да објашњење како је могуће да Матично Предузеће ЕРС-а има добит 33 милиона конвертибилних марака а зависна предузећа у оквиру МХЕРС-а у губитку преко 30 милиона конвертибилних марака. Давањем средстава из Матичног Предузећа према зависним предузећима на кашичицу води ка умирању зависних предузећа односно тихој приватизацији Електропривреде Републике Српске. У мају ЗП РиТЕ Угљевик и ЗП РиТЕ Гацко произвеле су 81% укупне производње ел.енергије у Електропривреди Републике Српске. ГДЈЕ СУ ПАРЕ ОД ОВЕ ПРОДАТЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ?
 3. Радници ЕРС-а су свјесни тежине економске ситуације у којој се налази ЕРС и Република Српска. По Колективном уговору исплата регреса је до 30.06.2020.год. и када је приказана добит ЕРС-а 33 милиона конвертибилних  марака, логично је било да траже своја права која слиједе из Колективног уговора. Овом приликом апелујемо на одговорне у Републици Српској уколико не буде озбиљног разговора око опстанка ЕРС-а и поштовање одредби Колективног уговора 2 (два) зависна предузећа РиТЕ Угљевик и Рите Гацко ће ступити у штрајк упозорења у наредном периоду. Са тим штрајком упозорења тражимо да опстане Електропривреда Републике Српске и наша Република Српска.
 4. Драстично смањење прихода „отимањем“ великих купаца (индустрија) од дистрибутера, односно, преузимањем тих купаца од снадбијевања. Ова категорија купаца је била највећи извор прихода дистрибуција, јер је познато да су цијене ел.енергије формиране тако да су цијене за домаћинства испод цијене набавке и трошкова и то се „пеглало“ преко цијена за велике купце. Сада дистрибуције практично снадбијевају само домаћинства и тиме су на чистом губитку. Снадбијевање је најавило да ће пролонгирати преузимање домаћинстава и тиме ће дистрибуције доспјети у још већу дубиозу!!!
 5. Цијена мрежарине не покрива реалне трошкове дистрибуција – потребно кориговати у Тарифном поступку. Цијена није мијењана дуги низ година, а околности и цијене које утичу на трошкове су се значајно промијениле.
 6. У задњих пар година је у пар наврата дошло до повећања дијела новца који се издваја из цијене ел.енергије за Ел.пренос, а да није дошло до повећања цијене ел.енергије крајњим купцима, него је тај дио узет од дистрибуција!!! У питању је неколико милиона КМ по дистрибутивном предузећу годишње.
 7. Док су се сви купци снадбијевали из дистрибуција, није дозвољено повећање цијене задњих 10-так година. Чим су поједине групе купаца прешле у снадбијевање, повећана је њихова цијена, а за категорије које су остале код дистрибутера и даље се не дозвољава повећање цијена!!!
 8. Енормно повећање броја радника у дистрибутивним предузећима који нису производни радници, него административни, у претходних 10-так година.
 9. Задуживање које не може да се сервисира из текућег пословања.
 10. Сво ово доводи до тога да дистрибутивна предузећа, иако технички сјајно послују (губици су код појединих предузећа испод регионалног просјека, чак на нивоу ЕУ) не могу да позитивно послују, него су у финансијским дубиозама!!!.

Последње вијести

Чланови Синдиката имају могућност куповине на рате.
Молба за исплату једнократне новчане помоћи.
Молба за кориштење синдикалног аута за превоз радника
Документи који су неопходни за функционисање синдикалне организације.
Синдикална организација "Електро-Бијељина" © 2018
Powered by limun.co