Синдикат удружених радника енергетике Републике Српске и Конфедерација синдиката Републике Српске су у протеклом периоду извшили анализу радне верзије Закона о раду, са циљем предлагања рјешења како би се заштитила постојећа права радника или спријечило њихово смањивање. У том смјеру, обављене су консултације и размјена мишљења са ресорним министарством, Унијом удружења послодаваца Републике Српске и једним дијелом посланичких клубова у Народној Скупштини Републике Српске, са основном намјером да приједлози СУРЕРС и Конфедерације добију подршку приликом усвајања Закона о раду.

С обзиром на чињеницу да ће се Закон о раду дефинитивно усвојити, СУРЕРС и Конфедерација су се опредјелили да у том смислу дјелују амандмански, преко посланичких клубова у Народној Скупштини Републике Српске.

Провобитно, како је то усвојено и закључено на Предсједништву Конфедерације, припремљемни су пиједлози и сугестије на радни текст Закона о раду у циљу побољшања предложене радне верзије. Неколико дана уочи засиједања Народне Скуштине Републике Српске, СУРЕРС и Конфедерација су припремили амандмане, од који је усвојен значајан дио.

Тако се први амандман односи на ограничење послодавца приликом доношења Правилника о раду, уколико он не прихвати иницијативу за колективно преговарање са синдикатом.

Други амандман односи се на висину минулог рада у коме је остављена могућност преговарања и дефинисана повећања минулог рада приликом закључивања колективних уговора.

Надаље, Законом је путем амандмана дозвољен слободан приступ представницима синдиката вишег нивоа код послодавца, а што је у радној верзији било забрањено.

Иако је било најава да неће остати у Закону приликом самогу усвајања, задржана су сљедећа права; регрес, топли оброк, превоз, плаћена пауза, отпремнина за одлазак у пензију и остала права која су прописана.

Када је у питању висина цензуса за подношење Захтјева за репрезентативност, исти је смањен на нивоу гране и Републике (асоцијација), па се тиме отворила могућност за активно учесвовање СУРЕРС и Конфедерације на свим нивоима у смислу остваривања права на социјални дијалог (бипартитни и трипартитни).

Закључак

Детаљну анализу нових законских рјешења у Закону о раду, односно обима радничих права која су остала у тексту Закона, као и права која ће у будућем периоду бити предмет колективног преговарања у трипартнитном и бипартигном социјалном дијалогу биће могуће извршити, тек након објављивања Закона о раду у Службеном гласнику Републике Српске.