На основу члана 14. Правилника о раду Одбора синдиката ЕРС-а, Одбор је телефонским путем дана 04.04.2020.год.усагласио:

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Поштовани синдикалци,
Јуче је генерални директор Електропривреде Републике српске дао изјаву коју можете у овом чланку прочитати. Бићемо слободни да захвалимо на реалности која стоји у изјави. Драго нам је што су уважене наше сугестије. Још једном наглашавамо да синдикат жели бити дио решења, а не дио проблема.

Овом приликом још једном упозоравамо да се поједини директори понашају ван кодекса. Немојте то радити, прозваћемо вас јавно. Синдикате по предузећима морате уважавати, јер, господо, неко је вама повјерио да управљајте имовином, а ви схватили да сте власници те имовине. Немојте срозават кредибилитет оних који су вас именовали.

Синдикат је тај који ће сваког радника заштити. Kако? Већ имамо разрађене и до детаља испланиране варијанте.

Још само један осврт на Фонд солидарности, како је речено: то је ствар добровољности сваког радника.

Ми и даље остајемо код нашег предлога да један дио средстава уплатимо са нашег рачуна – из наших чланарина, а да се радницима не оптерећују лична примања. Зашто ово предлажемо? То чинимо из разлога велике задужености и школовања ђеце наших радника.

Петровић: Проценат од плате за Фонд солидарности добровољан

Kолегијум управе директора МХ “Електропривреде” и предсједник одбора синдиката ЕРС Зоран Мићановић су се усагласили да се проценат од плате радника запослених у овом сектору, који ће бити уплаћен у Фонд солидарности РС, буде на добровољној основи, али да се ради солидарно.

Ово је данас рекао генерални директор ЕРС Лука Петровић. Он је додао да није нормално да запослени из државног сектора не могу помоћи  људима који, због кризе изазване вирусом корона, остају без плата које су имали до сада.

– Има превођења ових закључака на начин на који нису написани. У закључцима се врло јасно каже да човјек који не долази на посао, већ је кући, не може да добије накнаду за прековремени рад и учинак, а онај који долази на посао има све што је загарантовано колективним уговором – истакао је Петровић.

Он је додадо да је,  према анкетама из седам од 11 зависних предузећа у систему ЕРС, одзив за уплате у Фонд солидарности РС велики, а запослени потписују проценат колико може да издвоји.

– Ништа се не намеће. Kо не жели не мора да издвоји проценат од плате за Фонд солидарности РС, али, мислим да је таквих мало у ЕРС – истакао је генерални директор Лука Петровић.